What's the score?: Last and First Men

Seria what’s the score? ajunge în 25 octombrie, la final, cu un film special: un eseu vizual care îmbină filmul și muzica pentru a crea o meditație poetică despre memorie, pierdere și ideea de utopie. Este primul și în același timp ultimul film regizat de compozitorul islandez Jóhann Jóhannsson. 

Csilla Nagy, curatoarea seriei what’s the score va introduce filmul, iar după proiecție vă așteptăm la ARTA Café să ascultăm împreună un set cu muzica de filme pregătit special pentru acest eveniment de Musai Soundworks. 

În Last and First Men / Primii și ultimii oameni nu există oameni, dar filmul reunește trei protagoniști foarte speciali: mărturiile concrete ale brutalismului iugoslav, vocea Tildei Swinton și muzica lui Jóhann Jóhannsson. 

Poetic, tragic și plin de speranță, Last and First Men / Primii și ultimii oameni reprezintă ultima și cea mai personală operă a lui Jóhann Jóhannson - o alegorie a amintirii, a idealurilor și a morții utopiei.

Ce putem învăța de la vocea care ne vorbește de la două miliarde de ani distanță? Last and First Men / Primii și ultimii oameni juxtapune povestea SF speculativă de Olaf Stapledon, scrisă în 1930, cu o partitură muzicală obsedantă a regretatului compozitor și muzician Jóhann Jóhannsson și imagini filmate ale unor monumente de piatră futuriste, brutaliste și din alte lumi, ridicate în timpul perioadei comuniste în fostele republici iugoslave, filmate în alb-negru pe 16 mm de renumitul director de imagine Sturla Brandth Grøvlen (Victoria, Rams).

Narat de Tilda Swinton, filmul ne invită într-o lume a monumentelor suprarealiste și fantasmagorice, unde o rasă viitoare de oameni se află pe cale de dispariție, iar monumentele - cândva menite să fie simboluri ale Unității și Frăției - rămân ca niște faruri singuratice, abandonate, care își transmit mesajul în pustietate. În timp ce este spusă povestea civilizațiilor viitoare care se prăbușesc, apare prezența spectrală a unei entități care încearcă să comunice cu noi.

Jóhann Jóhannsson. Foto Jeff Vespa / Getty Images

Jóhann Jóhannsson (1969-2018) a fost un compozitor prolific, care a scris muzică pentru o gamă largă de medii, inclusiv teatru, dans, televiziune și filme. Lucrările sale sunt stilizate prin îmbinarea instrumentației clasice cu elemente electronice. 

O mare parte din munca lui Jóhannsson din ultimii ani a fost strâns legată de film: în 2010, a lucrat împreună cu regizorul american de avangardă Bill Morrison la filmul The Miners' Hymns, aclamat de critici. De asemenea, a semnat o serie de mari succese cinematografice, printre care Prisoners (2013), de Denis Villeneuve, Sicario (2015), a cărui coloană sonoră a fost nominalizată la toate premiile importante, și Arrival (2016), care i-a adus nominalizări la Globurile de Aur și BAFTA. Alte mențiuni notabile ale sale în film includ filmul biografic The Theory of Everything (2014), al lui James Marsh, filmul biografic Stephen Hawking, pentru care a câștigat un Glob de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră originală. 

Având în vedere succesul continuu al lui Jóhann în calitate de compozitor de film, am continuat să lucrăm la acest aspect al creației sale între celelalte proiecte ale lui. Chiar înainte de moartea sa, eram pe punctul de a începe muzica finală a filmului. Uneori, cu cât lucrezi mai mult timp la anumite lucruri, cu atât devin mai relevante pentru vremurile actuale. Se simte cu adevărat că Last and First Men / Primii și ultimii oameni este mai relevant decât oricând pentru vremurile noastre. Odată cu ascensiunea populismului de dreapta, cu tendințele totalitariste și cu provocările legate de schimbările climatice cu care se confruntă acum planeta - „mesajul din viitor”  pare a fi extrem de actual.
Odată cu decesul lui Jóhann în 2018, ne-am confruntat cu provocări dificile în finalizarea viziunii sale. Întreaga echipă a ținut neapărat să ducă filmul până la capăt și a fost extrem de important pentru echipă ca primul și ultimul său lungmetraj să fie finalizat cu viziunea sa care să ne ghideze până la final. - nota producătorului Thor Sigurjonsson

BILETE 

⏺️Descoperă playlist-ul seriei what’s the score? pe Spotify

A journey through film, history and music featuring the best film scores

În fiecare marți, începând din 6 septembrie 2022 va avea loc săptămânal câte o proiecție what’s the score? - a journey through film, music & history însoțită de evenimente conexe în cafeneaua cinemaului, la ARTA Café. Vom încheia seria cu un eveniment special, ziua ARTA, sărbătorirea 109 ani de la deschiderea cinemaului, care va avea loc între 28-30 octombrie 2022.

Parteneri: Institutul Francez din Cluj-Napoca, MeloMelanj, Cirkular, Make Music Not War

Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.