Filmul captivează, stimulează creativitatea și dialogul, putând influența felul în care vedem și înțelegem lumea. Prin emoțiile similare împărtășite atât de elevi, cât și de profesori, filmul poate crea un context aparte, în care aceștia devin mai deschiși, mai receptivi și mai apropiați. Filmul deschide noi perspective și conversații, și ne provoacă să reflectăm mai atent la lumea în care trăim.
Cultivarea spiritului critic, alfabetizarea audiovizuală, scrierea creativă, schimbarea atitudinilor și comportamentelor sunt câteva din principalele beneficii ale folosirii filmului în educație.
Cinema ARTA invită profesorii și mediatorii interesați de folosirea filmului ca instrument educativ la un nou atelier din seria Filmul în educație – formare pentru profesori și mediatori.
Sesiunea de formare va avea loc la Cinema ARTA, sâmbătă, 20 noiembrie, în intervalul 10:00 – 15:00, și va fi coordonată de Gabriela Filippi, asistent universitar al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.
Atelierul se adresează cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial.
Participarea este gratuită.
👉 Înscrierile se realizează până în data de 16 noiembrie, ora 23:59, în limita locurilor disponibile.
👉 Formular înscriere: https://forms.gle/Wom943LS1W6sykdp7
Vor fi oferite adeverințe de participare.
Atelierul va include proiecția filmului IL POSTO, Italia 1961, de Ermanno Olmi, ca punct de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice.
Îndrumați de formatoare, profesorii vor analiza apoi mai multe secvențe din filmele cuprinse în catalogul CineKids. Astfel, ei vor ajunge să înțeleagă mai bine felul în care este construit un mesaj audiovizual și vor reuși să identifice modalitățile specifice prin care un astfel de conținut reușește să genereze anumite sentimente și idei. Cu aceste instrumente, menite să-i facă spectatori mai activi și mai conștienți, profesorii vor putea purta cu mai multă lejeritate un dialog cu elevii pe baza filmelor, putând să-i ajute să-și interogheze impresiile în urma vizionărilor. De asemenea, profesorilor li se vor prezenta mai multe activități care pot fi realizate cu elevii atât înainte, cât și după proiecția unui film, precum și resursele pedagogice pe care le au la dispoziție pentru a putea conduce independent discuțiile despre filme.
Ultima parte a atelierului va consta într-o Masă rotundă, în cadrul căreia vor fi discutate idei și bune practici pentru îmbunătățirea și finisarea metodologiei, atât în ce privește formările pentru profesori, cât și atelierele pentru copii. Scopul urmărit este acela de a contura o colaborare pe termen lung, în baza unei strategii cât mai realiste și adaptate nevoilor exprimate de cadrele didactice.
Despre coordonator:
Gabriela Filippi este asistent universitar în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și predă mai multe cursuri legate de istoria filmului românesc. Teza ei de doctorat tratează modul de organizare și practica estetică a cinematografiei românești în prima parte a regimului comunist. Împreună cu Andrei Gorzo a coordonat volumul colectiv: Filmul tranziției. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc „nouăzecist” (Tact: 2017). A susținut mai multe conferințe și prelegeri internaționale despre cinematografia românească. Din 2014 lucrează și în domeniul educației cinematografice pentru publicului tânăr, printre proiectele în care a fost implicată numărându-se programele „CinEd”, „Éducation à l’image”, „Filme pentru liceeni”, „Cinekids”.
Atelierul este organizat în parteneriat cu programul european CinEd.
Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.
CineKids este un program educațional, dezvoltat de Cinema ARTA, ce urmărește folosirea filmului ca instrument educativ și alfabetizarea copiilor în domeniul audiovizual. Programul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Aflați mai multe aici: https://www.cinema-arta.ro/cinekids