La YoungARTA Edu urmărim folosirea filmului ca instrument de învățare și inițiere a copiilor și adolescenților în domeniul audiovizual. Propunem trasee educaționale care includ proiecții de film, ateliere practice și discuții moderate de experți. În funcție de complexitatea parcursului educațional convenit cu cadrele didactice, activitățile se desfășoară în sala de cinema sau la școală.
Credem că, în societatea de azi, cunoștințele audiovizuale joacă un rol cheie în formarea și dezvoltarea personală, permițându-ne să înțelegem mai bine lumea și să discernem între nenumăratele informații și mesaje la care suntem expuși constant.
Programele de educație cinematografică se concentrează pe înțelegerea limbajului cinematografic. Instrumentele pe care le folosim variază, în funcție de vârstă, de la activități practice simple la ateliere complexe de creație sau de reflecție, facilitate de artiști sau critici de film.
„Filmul ne poate ajuta să ne înțelegem pe noi înșine (…). Însă în aceeași măsură, filmul poate facilita și înțelegerea altor oameni, a altor culturi, epoci, idei și valori. Cu cât mai larg este accesul nostru la film, cu atât mai profundă și complexă va fi interacțiunea noastră cu lumea înconjurătoare.”
– British Film Institute
Programele de educație prin film au drept obiectiv să încurajeze reflecția și să ofere tinerilor instrumente critice, contribuind astfel la îmbunătățirea abilităților cognitive și emoționale ale acestora și să creeze premisele pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere a lumii înconjurătoare, cultivând empatia, toleranța, acceptarea diversității și asumarea responsabilității sociale.
Cadrele didactice cu care colaborăm integrează filmele în contexte diverse, de la încurajarea interesului pentru o operă literară la educația civică, educația de mediu, studiul istoriei sau al geografiei.
Contactați-ne la educatie@cinema-arta.ro pentru a alege împreună cu echipa noastră o experiență educațională potrivită pentru elevi.
Pentru alte întrebări, te rugăm să ne contactezi la adresa de e-mail
educatie@cinema-arta.ro sau la telefon 0757 506 583
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.