Cinema ARTA lansează Filme și dialoguri pentru sănătatea emoțională

În perioada octombrie 2024 - martie 2025, Cinema ARTA vă invită să luați parte la seria de evenimente și activități din cadrul proiectului Filme și dialoguri pentru sănătatea emoțională. Vă propunem o călătorie prin universul interior al emoțiilor și explorarea potențialului cinematografiei de a contribui la sănătatea emoțională și mintală.

Proiectul își propune să abordeze filmele europene dintr-o nouă perspectivă – cinematograful ca instrument de îmbunătățire a sănătății emoționale – și să creeze contexte de auto-reflecție și autocunoaștere prin care spectatorii și participanții să ajungă la propriile emoții și sentimente prin intermediul filmelor.

În cursul ultimilor ani, sănătatea mintală și emoțională a devenit un subiect din ce în ce mai important în discursul global despre calitatea vieții. Filmul funcționează ca un mijloc de introspecție, o oglindă care reflectă ceea ce se întâmplă în interiorul nostru. Ne ajută să ajungem la probleme profunde și să identificăm noi perspective de a le aborda. Filmele ne încurajează să empatizăm cu viața personajelor și să le cunoaștem sentimentele și emoțiile; aprofundarea personajelor și semnificațiilor lor ne ajută să ne integrăm sentimentele, intuiția și gândirea. Observând și înțelegând reacțiile noastre la personajele care nu ne plac, care sunt diferite, ne putem descoperi părți necunoscute, „umbra” psihicului nostru. E mult mai ușor să vorbești despre oamenii pe care îi vezi într-un film decât despre tine însuți.

În deschiderea proiectului, pe 9 octombrie de la ora 17:00 la Cinema ARTA invităm publicul larg și pe toți cei interesați la dezbaterea organizată în jurul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale. Dezbaterea este organizată în parteneriat cu Alianța Română de Prevenție a Suicidului și îi are ca invitați pe Doina Cosman, Domnica Petrovai, Ovidiu Damian, Andrada Lupșe și alții.

Sub denumirea de Ecrane interioare, proiectul propune o serie de 10 proiecții de film care explorează teme precum trauma, depresia, relațiile conflictuale, adicția, singurătatea, dar și empatia, iubirea, relațiile sociale. Filmele vor fi introduse de  invitați – specialiști în sănătate mintală, care vor conduce și facilita un dialog post-proiecție pe marginea emoțiilor evocate pe durata vizionării și a descoperirilor și răspunsurilor emoționale personale care se nasc în rândul spectatorilor.

Seria Ecrane interioare se deschide pe 13 octombrie cu filmul lui Roberto Benigni din 1997, La vita è bella, unde o avem invitată pe Dr. Oana Cobeanu, psihoterapeut.

Anca Caramelea, curator:

„Cinema-ul este un mijloc de comunicare impresionant și un instrument al schimbării sociale. Deoarece credem în puterea cinematografiei de a pune întrebări, de a sensibiliza, de a schimba stereotipuri, de a prezenta diversitatea și de a ne permite să experimentăm ceea ce simt și trăiesc alții, suntem convinși că filmele pot fi un mediu extraordinar pentru a promova bunăstarea emoțională și mintală, precum și pentru a media înțelegerea noastră față de noi înșine, dar și față de ceilalți.

Prin selecția noastră, care acoperă diferite cinematografii și decenii, sperăm să atragem atenția asupra unei diversități de moduri de a experimenta viața, procesele mentale și emoționale, și să permitem dialoguri despre numeroasele aspecte ale vieții noastre interioare care sunt descrise în aceste filme.

De la abordarea blândă a traumei și menținerea unui mediu familial grijuliu în timpul războiului din La vita è bella la abordarea realistă a mutațiilor fundamentale ale dependenței și depresiei din Oslo, August 31st, la contestarea ironică a rolurilor sociale și parentale, a ideii de masculinitate și a efectelor secundare ale fricii din Force Majeure, selecția este în același timp o călătorie prin cinema și o călătorie prin natura noastră umană, cu toate încurcăturile sale emoționale și vocile interioare amestecate.”

Programul proiecțiilor pentru octombrie - decembrie 2024

13.10.2024, ora 17:00 - La vita è bella / Viața e frumoasă (r. Roberto Benigni, 1997)

27.10.2024, ora 17:00 - Smultronstället / Fragii sălbatici (r. Ingmar Bergman, 1957)

17.11.2024 - Frank (r. Lenny Abrahamson, 2014)

08.12.2024 - The Happiest Day in the Life of Olli Mäki / Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki (r. Juho Kuosmanen, 2016)

Proiectul mai vizează susținerea a 10 ateliere de animație stop motion pentru copii. În cadrul acestor ateliere, tinerii participanții vor explora istoria animației și tehnicile realizării unui film stop motion. Alături de un artiști și facilitatori, ei vor explora noțiuni despre emoțiile și sentimentele umane, ca apoi să le prelucreze într-un mod jucăuș realizând o animație în cadrul atelierului. Ateliere se vor desfășura pe toată durata proiectului și sunt vor fi celor interesați pe bază de înscriere.

În contextul proiectului va fi realizată și o publicație, un ghid de receptare a experienței cinematografice și de navigare prin elemente cheie care contribuie la impactul emoțional al unui film și, nu în ultimul rând, un vehicul pentru un mesaj important: că departe de a fi doar divertisment, cinematografia poate fi o parte importantă a îmbunătățirii sănătății emoționale și a cunoașterii de sine.

Pentru bilete și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți: www.cinema-arta.ro.

Evenimentele fac parte din proiectul Film Recipes for Mental Health/Filme și dialoguri pentru sănătatea emoțională, care reunește trei cinematografe de artă din Europa – Cinema Centre Romuva din Kaunas, Lituania, Astor Cinema din Atena, Grecia și Cinema ARTA din Cluj-Napoca, România – cu scopul de a familiariza publicul cu potențialul cinematografiei europene de a îmbunătăți sănătatea emoțională și mintală.

Proiect cultural co-finanțat de Europa Cinemas, Subprogramul Creative Europe/Media, Collaborate To Innovate.