În perioada 28 -29 mai, Cinema ARTA organizează în Cluj Napoca, evenimentul Cinema Open Days, care își propune să familiarizeze copiii și părinții cu potențialul filmului ca instrument de învățare, de dezvoltare personală, de stimulare a creativității și a gândirii critice. Programul cuprinde proiecția unor filme de animație și ateliere pentru copii, deschise publicului larg.
Evenimentul va fi precedat de trei zile în care, în parteneriat cu școli și licee din oraș, vor fi organizate proiecții de film, însoțite de ateliere educative.
Cinema Open Days este organizat în cadrul programului educațional CineKids, dezvoltat de Cinema ARTA.
Programul este următorul:
Sâmbătă / 28 mai / FOCUS: MEDIU
În cadrul evenimentului, vor fi prezentate două scurtmetraje de animație cu un bogat conținut ecologic și civic, Uneori, râul (r. Fabian Ribezzo, Eduardo Feuerhake, Italia, 2018) și Schimbarea ( r. Fabián Ribezzo, Mozambic, 2011), care tratează, într-o manieră simpatică și pe înțelesul celor mici, subiecte importante și serioase, precum ecologia, solidaritatea, responsabilitatea și dezvoltarea durabilă.
Proiecțiile vor fi urmate de atelierul cu tema ReMake – reciclează & reutilizează, susținut de Maker Kid, în care copiii vor avea la dispoziție carton, materiale reciclate, echipamente și instrumente, cu ajutorul cărora vor proiecta și vor construi diverse obiecte, plecând de la imaginația lor.
Accesul la eveniment (film + atelier) este rezervat exclusiv copiilor. Vârsta recomandată: 6+
Bilete: 35 lei
„Cine crede că la țară e liniște și pace se înșală amarnic. Aici găsim animale foarte agitate, o vulpe care crede că este un pui, un iepure care se comportă ca o barză și o rață care vrea să-l înlocuiască pe Moș Crăciun. Dacă vrei o vacanță liniștită, nu e acesta locul potrivit.”
AG, în limba franceză, cu subtitrare în limba română / Bilete: 10 lei copii, 20 lei adulți
Duminică / 29 mai / FOCUS: COMUNITĂȚI SĂNĂTOASE
Parte a proiectului „Interconnecting Cinema”, inițiat de șase cinematografe de artă europene, Cinema Open Days se desfășoară în Ungaria, Cehia, România, Polonia, Slovacia și online. În cadrul evenimentului, industria locală este celebrată printr-o proiecție specială, cuprinzând 10 scurtmetraje de animație recente, realizate în țările participante.
Selecția va fi precedată de o scurtă introducere realizată de Radu Toderici, critic de film, cercetător și lector la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
AG, Fără dialog / Bilete: 10 lei copii, 20 lei adulți
„Tânărul Brendan locuiește în Mănăstirea Kells, un avanpost medieval îndepărtat, asediat de barbari. Într-o zi, un renumit maestru iluminator sosește din țări străine aducând o carte veche, dar neterminată, plină de înțelepciune și puteri secrete.”
Proiecția va fi urmată de discuții interactive cu cei mici, moderate de Bianca Mereuță, care ne invită să conștientizăm și să ne bucurăm de valorile pe care ni le dăruiesc filmul și cartea: cunoașterea, creativitatea, magia de a fi împreună.
Vârsta recomandată: 9+ / în limba engleză, cu subtitrare în limba română
Bilete: 10 lei copii, 20 lei adulți
Bilete: https://eventbook.ro/hall/cinema-arta-cluj-napoca
Evenimentul face parte din proiectul Interconnecting Cinema, co-finanțat de Comisia Europeană
Parteneri: Institutul Francez Cluj, Maker Kid, „Ce le citim copiilor”