Festivalul de Film UrbanEye începe astăzi la Cluj-Napoca cu o ediție dedicată binelui comun

Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația dintre oraș, arhitectură și comunitate, invitând publicul să exploreze prin cinema și diverse evenimente tema „binelui comun” în spațiul urban.

Festivalul își propune să deschidă un dialog despre cum putem construi orașe mai incluzive, despre impactul arhitecturii asupra vieții cotidiene și despre rolul comunității în modelarea spațiului urban. Proiecțiile sunt însoțite de discuții cu arhitecți, regizori și specialiști în domeniu, oferind spectatorilor o perspectivă mai profundă asupra temelor abordate.

Printre invitații ediției din acest an se numără regizorul Boris Bakal care va participa la proiecția documentarului său, Vitić Dances; arhitecta Irina Tulbure și sociologul Norbert Petrovici, care vor dezbate filmele de arhivă despre orașul socialist, precum și curatorul de arhive audiovizuale Ana Szel și artistul vizual Ciprian Mureșan care vor contribui la discuția despre relația dintre oraș și artă. De asemenea, festivalul îi aduce pe regizorul Grațian Gâldău și pe arhitectul Șerban Țigănaș, care vor discuta pe marginea documentarului Fackelmann, un film despre Hans Fackelmann, arhitect reper al Banatului. Publicul va avea ocazia de a-i întâlni și pe regizorul Sam van Zoest și pe Sarah van Ierlant, strateg principal de politici pentru guvernul olandez,  invitați la discuția despre co-housing după filmul Living Together: The Story of De Warren. Cu Marius Pădure și reprezentanți ai Fundației Motivation, publicul va putea discuta pe marginea filmului I Didn’t See You There despre nevoia accesibilizării orașului. În plus, în încheierea festivalului, arhitectele Oana Iacob și Adriana Măgerușan, vor aborda tema protejării patrimoniului și a renovării clădirilor ca alternativă la demolări.

Programul festivalului

Miercuri, 2 aprilie 2025
19:00 Charlotte’s Castle / Castelul lui Charlotte (Canada)
Grandad and The Pier / Bunicul și pontonul (Marea Britanie)

Joi, 3 aprilie 2025
18:00 Vitić Dances (Croația)
Proiecția este urmată de o discuție cu regizorul Boris Bakal.

20:30 The Promise: Architect B.V. Doshi / Arhitectura lui B.V. Doshi (Germania)

Vineri, 4 aprilie 2025
18:00 Filme de arhivă: Explorări ale orașului socialist
Proiecția este urmată de o discuție cu Irina Tulbure și Norbert Petrovici.

20:30 The Point of Origin: Building a house in Austria / Locul de origine: construind o casă în Austria (Olanda, Austria)
Koolhaas Houselife / Koolhaas: viața ascunsă a locuinței (Franța)

Sâmbătă, 5 aprilie 2025
11:00 Atelier pentru copii „Locuind împreună” cu De-a arhitectura

13:00 - 15:00 Brunch UrbanEye

14:00 Tur ghidat cu ArtCrawl®: Printre case și blocuri: Cum locuim în oraș?

15:00 Filme de arhivă: Oraș, artă și artiști
Proiecția este urmată de o discuție cu Ana Szel, Irina Tulbure și Ciprian Mureșan.

17:30 Fackelman (România)
Proiecția este urmată de o discuție cu regizorul Grațian Gâldău și arhitectul Șerban Țigănaș.

19:30 Living Together: The Story of De Warren / Locuind împreună. Povestea grupului De Warren (Olanda)
Proiecția este urmată de o discuție cu Sam van Zoest și Sara von Ierland.

21:30 Nostalgic groove w/ Dodo & video mapping Go_sallie_go

Duminică, 6 aprilie 2025
17:30 I Didn’t See You There / Scuze, nu te-am văzut! (SUA)
Proiecția este urmată de discuții cu Marius Pădure și reprezentanți ai Fundației Motivation.

19:30 Dispariția lui Robin Hood / The Disappearance of Robin Hood (Marea Britanie)
Puterea renovării / Power to Renovation - A Question of Values (Elveția)
Proiecția este urmată de discuții cu Oana Iacob și Adriana Măgerușan.

Biletele și abonamentele pentru proiecțiile festivalului sunt disponibile prin Eventbook eventbook.ro/festival/urbaneye-film-festival-cluj-napoca și la Cinema ARTA Cluj. Detalii despre program puteți afla de pe website-ul festivalului la www.urbaneye.ro.

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al Asociației ARTA în dialog susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură.

Parteneri: Cinema ARTA, ArtCrawl® Cluj, Asociația De-a arhitectura, Cărturești Cluj, Asociația Studenților Arhitecți Cluj, Tepaso

Parteneri media: Radio România Cluj, Kolozsvári Rádió Románia, cluj.com, The Institute

_______

UrbanEye este o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film și oraș, deschide discuția despre locurile în care trăim. Fiind o sursă inepuizabilă de istorii, orașul este, încă de la apariția cinematografiei, subiectul sau cadrul interogărilor regizorale. În același timp, cinematografia contribuie semnificativ la conturarea percepției noastre asupra mediului construit. De aceea, UrbanEye se dezvoltă în mai multe direcții: Festivalul de Film UrbanEye, organizat de peste 10 ani la București, Serile de Film cu UrbanEye, organizate în țară, de-a lungul anului, o ediție UrbanEye Resița și Festivalul de Film UrbanEye Cluj-Napoca ajuns la cea de-a patra ediție.