Grupul Independent pentru Cultură / Független Intézmények Kulturális Szövetsége (GICu/FIKuSz) a lansat astăzi, 25.06.2022, în cadrul festivalului TIFF, „MANIFESTUL PENTRU CULTURĂ CA BUN COMUN ÎN CLUJ-NAPOCA”.
Manifestul trage semnalul de alarmă cu privire la situația precară a culturii publice din Cluj-Napoca, cerând susținerea societății civile și implicarea activă și asumată a administrației locale, a instituțiilor de cultură, a universităților și a tuturor membriilor sectorului cultural independent pentru dezvoltarea unei strategii și a unori serii de măsuri pentru reafirmarea culturii ca și bun comun.
Manifestul se poate vizualiza aici. Toate organizațiile de cultură locale, actori independenți sau oameni de cultură care împărtășesc și se identifică cu acest demers sunt rugați să se alăture grupului sau să semneze manifestul.
GICu/FIKuSz este o grupare a asociațiilor independente de cultură din Cluj-Napoca, care s-au reunit în primăvara anului 2022 cu scopul de a interveni pentru sănătatea sectorului cultural non-profit clujean și pentru protejarea culturii și a proceselor de producție culturală pentru comunitatea locală. Inițiativa nu este nouă, ci o reconectare la - și o reactualizare a Grupului Independent pentru Cultură (GICu), format în 2006 în Cluj-Napoca de actori culturali independenți, la inițiativa Fundației Tranzit. Cu toate că viața culturală din Cluj-Napoca în ziua de astăzi pare să fie susținută mult mai generos de autorități decât în alte orașe din țară, experiența majorității actorilor independenți din sector este că acest lucru se întâmplă de multe ori doar la nivel declarativ. GICu/FIKuSz constată că astăzi avem aceleași probleme ca și în 2006, indiciu al unui regres în domeniul cultural clujean și al unui proces de extincție treptată a culturii publice, cu și pentru comunitate.
Grupul Independent pentru Cultură / Független Intézmények Kulturális Szövetsége (GICu/FIKuSz)